Medinilla

Inleiding

Wanneer we deze prachtige plant in een plantenzaak zien bloeien dan is het moeilijk om deze plant te laten staan. Vooral als hij bloeit is hij bijzonder fraai en de bloeiperiode kan wel 3-5 maanden duren. Wanneer u de Medinilla de juiste standplaats geeft, is het een hele makkelijke en dankbare plant. Ik heb de plant al jaren en heb hem al twee keer moeten snoeien omdat hij te groot werd.

Beschrijving

De Medinilla is een geslacht van 400 soorten groenblijvende heesters en klimplanten. Deze soorten komen voor in Zuidoost-Azie, de Stille Zuidzee en tropisch Afrika. De herkomst van Medinilla magnifica ligt op de Filipijnen en wordt daar de Kapa-kapa genoemd. De Medinilla magnifica is een van de meest spectaculaire bloeiende epifyten.
Hij groeit op de takken van bomen in het laagland van de regenwouden van Luzon en Mindoro. Net als alle andere epifyten, onttrekt de Medinilla geen voedsel uit de bomen waarin zij groeit en kan de boom vrolijk doorgroeien. De stengels van de plant zijn kurkachtig en vierkant van vorm waaruit de bladeren ontspringen. De bladeren zijn donkergroen van kleur en ca. 30 cm groot. De naam van de plant doet al vermoeden dat de plant magnifieke bloemen heeft en dat is niet overdreven. De plant geeft bij goede verzorging een grote hoeveelheid aan grote roze bloemen.
De Medinilla magnifica is in cultuur sinds het midden van de negentiende eeuw, toen is hij voor het eerst verzameld en beschreven door de Engelse verzamelaar J. H. Veitch.

Aankoop

De Medinilla wordt jaarrond aangeboden en is ook jaarrond goed te houden, als de Medinilla maar de juiste standplaats heeft. De Medinilla houdt van veel licht en staat daarom graag in of voor het raam aan de zuidkant. Hierbij wordt wel aangeraden om in de zomer de plant te beschermen tegen direct zonlicht. In de zomer is de zon namelijk voor de Medinilla, net als voor ons mensen te sterk en bij blootstelling aan direct zonlicht zal verbranding optreden.
Over de Medinilla wordt weleens gezegd dat het een moeilijke plant is, maar het tegendeel is waar. soms zijn er klachten van zwarte bladeren die eraf vallen of dat de bloemen in de knop zwart zijn. De oorzaak hiervan is een te donkere standplaats of overmatig kunstmest of water. De Medinilla staat graag licht en kan met weinig water toe. Wanneer de Medinilla water nodig heeft, laat hij dit overduidelijk zien doordat hij zijn knoppen of bladeren wat slap laat hangen. Wanneer u de Medinilla dan water geeft, zal uw Medinilla er de volgende dag weer florissant bij staan. Ook kan de plant bij de bloemist of in het tuincentra te lang donker hebben gestaan, waarna dezelfde verschijnselen zich voordoen en de Medinilla dus ook zijn blad laat vallen. Het is dus raadzaam om bij aankoop van de Medinilla na te vragen of de plant niet te lang te donker of te nat heeft gestaan.
Kortom; wanneer de plant de juiste standplaats heeft en matig water krijgt, dan geniet u een hele lange tijd van een gezonde en attractieve plant.

Verzorging

Wanneer we de plant aangekocht hebben plaatsen we hem op een lichte plaats in de woonkamer maar wel zodanig dat de plant niet in de volle zomerzon staat. Hierbij raadt ik u aan om de Medinilla in het Zuid-raam te zetten en in de zomermaanden, wanneer de zon op zijn scherpst is, de plant uit de directe zon te houden. Bij voorkeur geniet de Medinilla een luchtvochtige plaats, maar dat hebben we niet met onze centrale verwarming en daarom is het aan te bevelen om regelmatig de plant te besproeien. Vooral in de tijd van nieuwe bladeren.
De plant houdt niet van een langere tijd temperaturen beneden 15 graden Celsius, maar de plant even in de auto te laten staan, terwijl u nog een boodschap gaat doen, dat is bij de Medinilla geen probleem zolang het niet vriest, het is tenslotte een tropische plant. Wanneer de plant de eerste keer in bloei staat, geven we hem matig water en geen mest. Hij kan beter aan de drogere kant gehouden worden dan te nat en heeft van de kweker voldoende mest meegekregen om de eerste bloeiperiode door te komen.
De plant heeft een vast ritme en wanneer je in de verschillende fasen er juist mee omgaat is de plant niet moeilijk. Na de bloei geven we zeer beperkt water en er zullen nu op de plaats van de bloem meestal twee puntjes ontstaan waar stengel zullen gaan groeien. Wanneer deze stengels beginnen te groeien, beginnen we meer water te geven en kunt u beginnen met mest, laag stikstofgehalte(N), geven. Als de bladeren bijna volgroeid zijn dan geven we minder water en zetten we de plant wat koeler bij ca.16-17°C.
Na verloop van tijd ontstaat in het midden een klein puntje hetgeen een bloemknopje is. Nu geven we ook weer meer water en mest. De plant zal beginnen te bloeien en mag nu ook iets natter gehouden worden maar niet te nat. De bloei zal zeker 2-5 maanden aanhouden. Wanneer de plant te groot wordt, moet hij gesnoeid worden. Haal stengels eraf bij het begin van de aangroei van de stengel.

Vermeerdering

Het is mij nog niet gelukt om de plant te bestuiven om zaad te verkrijgen maar stekken kan wel. Het vermeerderen van de Medinilla is niet te moeilijk. Haal een jonge stengel bij het begin van de stengel van de plant. Haal het grootste gedeelte van de beide bladeren af. Doe stekpoeder aan de onderzijde en plaats de stek in stekgrond en houdt de temperatuur bij 20-25 graden Celsius. Na ca. 1 1/2 maand zal de stek goed beworteld zijn en kan in een pot worden geplaatst.

Ziekten en ongedierte

Soms zit er op de bladeren wit poeder maar mijn ervaring is dat er niets aan de hand is omdat dit jaarlijks terugkeert bij de groeiperiode. Het zijn groeisuikers die de plant afscheidt Er word in de Filippijnen gedacht dat deze suikers door de plant worden aangemaakt om mieren te lokken, welke dan weer de natuurlijke vijanden van de plant uit de buurt houden. (Department of Biology, School of Science and Engineering, Ateneo de Manila University, Loyola Heights, Quezon City)
Bij de Medinilla komen weinig ziekten voor. De bladeren kunnen zwart worden maar dan is meestal de oorzaak dat de plant te nat is geweest of te donker heeft gestaan. Schildluis komt wel eens voor en kan ontdekt worden door de bladeren om te draaien en dan in de nerven te kijken. Hier zitten meestal de luizen. Wanneer het reeds erg is dan zie je zwarte kleverige plekken op de bladeren. Bestrijding door alle luizen met de hand te verwijderen of met een zeer goed middel tegen luizen(Admire)! Wolluis komt ook voor maar is moeilijker te bestrijden. Je ziet dan witte pluis, meestal in de bladoksels, zitten. Meteen de luizen verwijderen of met Calypso spray van Bayer spuiten.

Nieuwe Medinilla’s

Bij Medinilla kwekerij Atlantis hebben ze nu drie fraaie nieuwe kruisingen.

Medinilla ‘Belo’®

heeft mooie grote rode bloemen dit in tegenstelling tot de meer rose cultivars. De verzorging is hetzelfde als de ons bekende Medinilla magnifica.

Medinilla ‘Dolce Vita’®

heeft mooie rose bloemen met grote rose schutbladeren. De verzorging is hetzelfde als de ons bekende Medinilla magnifica en gemakkelijk te onderhouden.
+ sterke bloemstelen en bloemtrossen (makkelijk uitpakken en beter te vervoeren).
+ krachtige en grotere bloemtrossen met vele kleine diamant-vormige bloemen.
+ bloementros blijft verrassen en ontwikkelen.
+ compacte plantopbouw.
+ na bloei opnieuw in bloei te trekken(voor tips: www.medinilla.com).
+ 3-6 maanden genieten van de prachtige bloementrossen.
+ makkelijke verzorging;.
• Lichte standplaats.
• Optimale temperatuur 18ºC – 22ºC.
• Matig water (hangen de bloementrossen en het blad slap, dan een scheut water geven).
• Geen mest gedurende de eerste bloeiperiode.

Midinilla ‘Tresor’®

heeft mooie exotische blauwe tros bloemen, met witte, fluweelachtige bloemblaadjes.
+ Een schat (=Tresor) aan bloemen.
+ Compacte plant in 14cm, ook voor in uw raamkozijn
+ Knoppen bloeien minimaal 6 weken
+ Op nieuw in bloei te trekken
+ Gemakkelijke verzorging;
• Lichte standplaats
• Optimale temperatuur 18ºC – 23ºC
• Matig water
• Geen mest gedurende de eerste bloeiperiode

Medinilla 'Dolce Vita'
Medinilla
Medinilla knop groot

Begin van een bloemknop

Medinilla stek

Stek na 3 maanden

Medinilla

Stek na 1 jaar

Medinilla knop

Wit poeder op blad(groeisuikers)

Medinilla 'Dolce Vita'

Medinilla ‘Dolce Vita’®

Medinilla 'Belo'

Medinilla ‘Belo’®

Medinilla 'Tresor'

Medinilla ‘Tresor’®

Medinilla 'Tresor'

Medinilla ‘Tresor’®

Menu